Heb ik een BKR-registratie?

openbkr informatie over Heb ik een BKR-registratie?

Bijna iedereen in Nederland boven de 18 jaar heeft een BKR-registratie. De meeste mensen krijgen hun eerste BKR-registratie omdat ze €250 rood mogen staan bij hun bankrekening. Mag jij ook minstens 250 euro rood staan op je bankrekening, dan heb jij dus een BKR-registratie. Deze BKR-registratie overkomt de meeste mensen zonder dat zij dat door hebben.


Is dat erg? Niet per se. Maar het is slim om je BKR-registratie te bekijken. Je kunt je BKR-registratie online nakijken door een account aan te maken op de website van het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit kan online en gratis, en gaat via https://mijnkredietoverzicht.bkr.nl.

Bij het BKR meld je jezelf aan via IDIN, dat is een bankdienst die je helpt je te identificeren. Je geeft dan toestemming aan je bank om je gegevens met het BKR te delen. Het BKR weet dan wie jij bent. Zodra je dan bij het BKR bent aangemeld, kun je alle informatie die het BKR over jou heeft inzien.

Zodra je bent aangemeld, dan krijg je meestal direct toegang tot je BKR-registratie. Maar soms moet je account eerst goedgekeurd worden. Hier gaat dan wat tijd overheen. Dat kan soms zelfs enkele dagen duren, maar meestal enkele uren. Dit gebeurt omdat ze zeker willen weten wie jij bent en of jouw gegevens ook kloppen.

Je moet daarvoor bovendien enkele controlevragen antwoorden om je account aan te maken. Die controlevragen gaan over de adressen waar je in het verleden ingeschreven hebt gestaan. Het BKR kan deze vragen online controleren via de Basisregistratie van de gemeente waar jij op dit moment staat ingeschreven.

De kans dat u een BKR-registratie hebt, is afhankelijk van uw persoonlijke financiële situatie. Als u in het verleden een lening hebt afgesloten, een kredietkaart hebt gebruikt of een factuur hebt gemist, is de kans groter dat u een BKR-registratie hebt. Als u echter nooit een lening of kredietkaart hebt aangevraagd of een betaling hebt gemist, is de kans veel kleiner dat u een BKR-registratie hebt.

Wanneer je een BKR-registratie krijgt

  • Als je iets op afbetaling koopt, wordt dit gemeld aan het Bureau Krediet Registratie (BKR). Deze registratie wordt gebruikt om jouw kredietwaardigheid en betalingsgeschiedenis te beoordelen als je in de toekomst krediet aanvraagt. Dit geldt bijvoorbeeld als je een mobiele telefoon koopt en deze in termijnen terugbetaalt.

  • Als je een rood staan op je bankrekening aanvraagt, zal je BKR-registratie hierbij worden bijgewerkt. Als je een rood staan op je bankrekening aanvraagt, wordt dit ook doorgegeven aan het BKR en wordt je naam in het register opgenomen.

  • Als je een creditcard met limiet aanvraagt in Nederland bij de ICS of via je bank, dan wordt dit als lening geregistreerd bij het BKR. De waarde is de limiet van je creditcard.

  • Als je een lening aanvraagt om een auto, caravan of scooter te kopen, dan wordt deze lening ook bij het BKR geregistreerd.

  • In principe worden alle leningen in Nederland boven de 250 euro bij het BKR geregistreerd. Ook leningen voor een verbouwing worden geregistreerd. Dit geldt niet voor een hypotheek.

  • Private-lease contracten voor auto’s worden ook bij het BKR geregistreerd.


Wanneer je geen BKR-registratie krijgt

  • Als je rood staan aanvraagt bij je bankrekeningen met een limiet van onder de 250 euro, dan wordt dit niet geregistreerd.

  • Als je spullen koopt en deze achteraf in één keer betaalt, zonder termijnen. Bijvoorbeeld bij bol.com. Dit is ook wel achteraf betalen. Dit heet ook wel uitgestelde betaling, of betaling na levering.

  • Als je spullen van een waarde onder de 250 euro koopt en deze in termijnen betaalt. Dit is een soort lening, maar omdat het bedrag te laag is, wordt deze niet geregistreerd.

  • Een hypotheek wordt ook niet geregistreerd. Ook niet geldt dit voor studieleningen bij DUO.

  • Je krijgt ook géén BKR-registratie bij gewone betalingsachterstanden zoals een huurachterstand, of als te laat bent bij het betalen van je belasting, je zorgverzekering, gasrekening, waterrekening of elektriciteitsrekening.

Gevolgen van een BKR-registratie

Een BKR-registratie kan verschillende gevolgen hebben voor je financiële situatie. Zo kan het bijvoorbeeld moeilijker zijn om een lening of hypotheek te krijgen, omdat geldverstrekkers naar je BKR-dossier kijken om te beoordelen of je in staat bent om de lening of hypotheek te betalen.

  1. Er is vaak alleen sprake van een probleem als er negatieve informatie in je BKR-dossier staat. Een voorbeeld hiervan is een betalingsachterstand op een lening die nog niet volledig is afgelost. Dit kan dan betekenen dat de geldverstrekker je lening of hypotheek niet verstrekt. Wil je hier meer over weten, bekijk dan ook onze informatiepagina met meer informatie over de verschillende soorten registraties.

  2. Maar ook als je geen betalingsachterstand hebt, dan kunnen registraties gevolgen hebben. Heb je bijvoorbeeld nog een doorlopend krediet open staan (wat veel mensen hebben), én je hebt een creditcard met een limiet, en je rijdt ook nog eens in een private-lease auto, dan is het bedrag wat je mag lenen aanzienlijk minder. Wil je dan een hypotheek aanvragen, dan krijg je een minder hoge hypotheek. Het is dan ook vaak slim om je aantal registraties bij het BKR te verminderen. Dit doe je door je lopende contracten stop te zetten, en leningen vervroegd af te lossen.

Als je wilt weten of je BKR-registratie hebt en wat er in je BKR-dossier staat, kun je online inloggen bij het BKR. In je BKR-account kun je meer informatie geven over je BKR-dossier, je registraties en wat er allemaal in staat. Het is belangrijk om te weten dat je een BKR-registratie kunt hebben, zonder dat je hiervan op de hoogte bent. Het is daarom zeer zeker aan te raden om bij het BKR te controleren of en hoe je geregistreerd staat. Het kost niets.


OpenBKR