SCHUFA aanvragen

SCHUFA aanvragen

In Duitsland is een credit rating of kredietwaardigheid een belangrijke factor. Daarom is een SCHUFA-toets vaak een van de eerste zaken die je moet regelen wanneer je een woning in Duitsland wilt huren. Helaas, als je nog niet staat ingeschreven in Duitsland, kent SCHUFA je nog niet. Je wordt dus van kastje naar de muur gestuurd. Maar gelukkig is er een andere manier om toch een SCHUFA toets te krijgen.


Het probleem is dat je je niet zelf bij de Schufa kan aanmelden. Dit kan alleen door bijvoorbeeld een bank, maar ook bepaalde deelauto’s melden je aan bij Schufa. De truc is dus om zoiets te regelen.

Bankrekening openen

Bij de meeste Duitse banken moet je een bewijs van inschrijving laten zien om er een rekening te openen. Die heb je echter niet, omdat je eerst een Schufa nodig hebt om een appartement of huis te huren. Het is gelukkig mogelijk om al een bankrekening te openen zonder een adres in Duitsland. Bijvoorbeeld als je officieel nog in Nederland staat ingeschreven. Dit kan bijvoorbeeld met de bankrekening van N26.


Carshare services en SCHUFA toets

Toen ik eindelijk mijn SCHUFA toets kreeg, bleek dat ik al bekend was via Car2go carsharing. Maar dit werkt waarschijnlijk niet als je je bij de Nederlandse Car2go hebt aangemeld.

Andere voorbeeld van autodeel bedrijven waar dit waarschijnlijk ook kan zijn Share Now, WeShare and Sixt Share.

SCHUFA gratis inzien

In tegenstelling tot de Nederlandse BKR kun je in Duitsland elk jaar gratis een SCHUFA rapport krijgen. Ze hebben het alleen niet makkelijk gemaakt.

Er zijn geen kosten verbonden aan het opvragen van gegevens over jezelf bij SCHUFA. je kunt de gegevens eenmaal per jaar gratis opvragen bij de klantenservice van SCHUFA.

Er zijn wel kosten als je vaker dan 1 keer gegevens wilt opvragen of als je bijvoorbeeld een uitgebreidere versie van uw SCHUFA-informatie wilt ontvangen. Het is raadzaam om contact op te nemen met de klantenservice van SCHUFA om dan de exacte kosten te achterhalen.

Online speurtocht naar het informatieformulier

Er is een specifiek formulier om een SCHUFA-aanvraag te doen. Die vind je hier: https://www.meineschufa.de/de/datenkopie Je kan ook contact opnemen met de klantenservice van SCHUFA om een verzoek in te dienen voor gegevens over jezelf. Dit kan via de website van SCHUFA of door contact op te nemen met de klantenservice via e-mail of telefoon.

Houd er rekening mee dat je mogelijk bepaalde informatie, zoals je naam, adres en geboortedatum, moet verstrekken om je verzoek te verifiëren. Als je op de website van SCHUFA zoekt naar “SCHUFA-aanvraag”, zult je mogelijk meer informatie vinden over hoe u een verzoek kunt indienen.


Meer informatie


OpenBKR